Алкохолици и алкохолизъм
1. Що е алкохолизъм?
2. Как да определя алкохолик ли съм?
3. Може ли алкохоликът някога отново да се научи да пие нормално?
4. Могат ли членовете на АА да пият макар и само бира?
5. Необходимо ли ми е да влизам в АА, ако рядко имам запои?
6. Заслужава ли се да влизам в АА, ако околните не ме смятат за алкохолик, макар и аз сам да виждам, че пия все повече?
7. Може ли да спра на пия, без да посещавам сбирки, а само като чета издаваната АА литература?
8. Няма ли моето влизане в АА да доведе до това, всички да научат, че аз съм алкохолик?
9. Мога ли да напредна, спрял да пия, ако в работата ми често се налага да участвам в делови срещи по барове и ресторанти?
10. Може ли АА да помогне на човек, който съвсем е затънал?
11. Влизат ли в АА алкохолици, които вече са спрели да пият?
12. Какво привлича членовете на АА в работата с хронични алкохолици?

АА – Общност на трезвостта
13. Какво е АА?
14. Как е било създадено АА?
15. Има ли в АА някакви правила?
16. Колко струва членството в АА?
17. Кой осъществява ръководството на дейността на АА?
18. Религиозно общество ли е АА?
19. Призовава ли АА към въздържание от алкохол?
20. Много ли са сред членовете на АА жените алкохолици?
21. Много ли са сред членовете на АА младежите?

Сбирките на групата
22. Как може да се влезе в АА?
23. Какво е това „открита“ сбирка?
24. Какво е това „закрита“ сбирка?
25. Може ли да дойда на сбирка на АА с приятели или близки?
26. Колко често са длъжни членовете на АА да ходят на сбирки на групата?
27. Длъжни ли са членовете на АА да посещават сбирки до края на живота си?
28. Откъде да намеря време и за ходене на сбирки и за обществена работа и за работа с други алкохолици?
29. Може ли да се влезе в група на АА, която не е по местожителство?
30. Няма ли в АА на мен да ми липсват много приятели и много удоволствия?

Програмата за възстановяване от алкохолизма
31. Какво е това „Дванадесет стъпки“?
32. Какво е това „Дванадесет традиции “?
33. Какво са „пробивите“?
34. Съществува ли някакъв АА „учебник“?
35. Какво е „24 часов план“?
36. Какво е това „AA. Grapevine“?
37. Защо АА не помага на всички?

Въпроси на новите членове
38. Ще ми окаже ли АА финансова помощ?
39. Ще ми помогне ли АА да приключа с моите семейни неуредици?
40. Има ли в АА болници или центрове за алкохолици?
41. Организира ли АА някакви вечери за своите членове?
42. Какво мислят за АА лекарите?
43. Какво мислят за АА религиозните лидери?
44. Кой се занимава с разпространението на информация за АА?

Нов начин на живот

Обществото АА бе създадено през 1935 г., и от тогава до сега за него да слушали или чели няколко милиона души. Едни имат достатъчно точна представа за Програмата на АА, благодарение на която днес не пият два милиона души. Други просто са чували, че АА е нещо като организация, по някакъв начин помагаща на алкохолиците да спрат да пият.

Тази материал е предназначен за тези, които искат да научат за дейността на АА, за себе си, за свои близки или просто да разберат, какво представлява това необикновено общество. В предлагания материал ние привеждаме много нееднократно задавани ни конкретни въпроси и нашите отговори на тях. Те помагат по-добре да бъде осветена дейността на построената на доброволни начала и нямаща точна организационна структура Общност, в което влизат мъже и жени, обединени от обща цел: да водят трезв начин на живот и да помагат на други алкохолици, обръщащи се към тях за помощ за да спрат да пият.

Хилядите мъже и жени, дошли в АА през последните години, не са доброволци – алтруисти. По-скоро тяхното желание и готовност да помогнат на други алкохолици може да бъде наречено „просветен егоизъм“, така както бъдещи членове на АА, те разбират, че тяхната собствена трезвост в огромна степен зависи от техния постоянен контакт с други алкохолици.

Напълно възможно е, този неголям, написан в сбита форма материал, да не даде изчерпателни отговори на всички ваши въпроси. В такъв случай намерете в справочник или в интернет адрес и телефон на АА (Анонимни Алкохолици). В много големи градове в телефонните указатели се дава само телефонът на централното бюро или справочната служба на АА, която може да бъде една от няколкото групи. В неголемите градове може да има всичко на всичко една група, но нейният телефон също така ще е известен в местната справочна служба. Позвънете, и на вас ще ви помогнат да се свържете с вашата местна група на АА, членовете на която с удоволствие ще ви предоставят допълнителна информация. В случай че във вашия район няма нито една група се обърнете към Офиса по обслужването на Общността АА България. или напишете в Щаб-квартирата на АА на адрес:

Box 459, Grand Central Station,
New York, NY 1016, USA

(Също така можете да се свържете с нас от тази страница.)

Можете да бъдете сигурни, че всички контакти с нас са строго конфиденциални.

 

Алкохолици и алкохолизъм

Ако до съвсем неотдавна алкохолизмът се разглеждане като нравствено падение, то към днешния ден към него основно се отнасят като към болест. За самите алкохолици, алкохолизмът е нещо дълбоко и особено лично, затова във въпросите, задавани от обръщащите се към АА алкохолици, често се отразяват техните преживявания, страхове и надежди за възможността да водят здравословен начин на живот.

1. Що е алкохолизъм?

Като отговор на този въпрос съществуват много различни мнения. Що се отнася до членовете на АА, то болшинството от тях се обединяват около това, че алкохолизмът е прогресираща болест, от която е невъзможно да се излекуваш напълно, но която, както и ред други болести, може да се постави под контрол. Изхождайки от това, много членове на АА смятат, че тази болест представлява съчетание на физическа предразположеност и психическа зависимост към алкохола и че, към каквито и да било последствия да доведе болестта, да се излекуват от нея с помощта само и единствено чрез силата на волята е невъзможно.

До своето идване в АА много алкохолици, които безуспешно са се опитвали да спрат да пият, започват да се смятат за безволеви хора, та дори и за психически отклонени. В АА изхождаме от друго виждане за алкохолизма, според което алколиците са болни, имащи възможност да се възстановят в случай, че следват простичка програма за възстановяване от алкохолизма, за практическата полза на която свидетелстват повече от милион преминали през нея мъже и жени.

Няма нищо „безнравствено“ в алкохолизма, както и във всяко друго заболяване. И ако човек се е разболял, то няма и никакво значение има ли у него сила на волята или не, защото болестта го е лишила от свободата на избора при въпроса: „да пия или да не пия“. Важно е само това, човек да осъзнае, че е болен и да се възползва от предлаганата помощ. Необходимо е и желание да се възстанови, защото опитът показва, че програмата на АА се оказва успешна във всички онези случаи, когато алкохолиците искрено се стремят да спрат да пият. В случаите, когато самите хора не знаят искат ли да спрат да пият или не, програмата обикновено се оказва безсилна за тях.

2. Как да определя алкохолик ли съм?

Да определите това, можете само вие самите. Много от сегашните членове на АА си спомнят, как са им говорили, че те не са алкохолици и са ги съветвали просто да развиват у себе си силата на волята, да променят обстановката, повече да почиват или да си намерят някакво ново хоби. Но тези хора в края на краищата се обръщаха към АА, защото дълбоко в душата си разбираха, че алкохолизмът ги е победил, и те са били готови да опитат всичко – само и само да се освободят от своята зависимост от алкохола.

Някой от тези хора преминаха през тежки изпитания, преди да разберат, че алкохолът не е за тях. Те пропадаха и алкохолизмът ги доведе до кражби, лъжи, измени, а след това и към убийства. Отнасяха се лошо към своите задължения на работа, а семейните отношения станаха непоносими. На тях за нищо не можеше да се разчита. Те опустошаваха себе си физически, психически и духовно.

Но сред тези, които се обръщаха към АА, имаше и други със значително по- благополучни биографии. Те никога не са били в затвор, не са се подлагали на хоспитализация, а техните неумерени “пийвания” не са били забелязвани нито от приятелите, нито от близките. Но колкото повече разбираха какво е алкохолизма, толкова по-страшно им ставаше и те отиваха в АА, недочаквайки болестта да ги заведе твърде далече.

За членовете на АА има само алкохолици и неалкохолици, а „умереният алкохолик“ е илюзия. И само човек сам за себе си, може да определи зависим ли е от алкохола или не.

3. Може ли алкохоликът някога отново да се научи да пие нормално?

Доколкото ни е известно, ако човек стане алкохолик, то това е завинаги. Дори той да се въздържа от употреба на алкохол в продължение на много месеци и години, няма да може да се върне към това, просто да може да изпие „само едно“ в компания. След като човек престъпи чертата, отделяща злоупотребата с алкохол от зависимостта от алкохола, той изгаря мостовете зад себе си. Алкохолиците, които целенасочено „ритат срещу ръжена“ са единици, но съвсем не са единични случаите, когато човек попада в беда именно поради своето пиянство. Случва се, че човек за определено време спира да пие и започва да му се струва, че опасността е минала и че няколко чашки бира или чаша леко вино няма да му навредят. Следващата стъпка е да пие „само преди ядене“. И без да се усети такъв човек, въпреки всички негови старания „да си знае мярката“, отново влиза в запой.

Поради това, изхождайки от опита на АА, ние отговаряме на този въпрос по следния начин: ако вие сте алкохолик, то вие никога вече няма да можете да контролирате своята употреба на алкохол за какъвто и да било отрязък от време. От това следват два извода: или да продължите в своята болест с всички произтичащи от това последствия, или да спрете да пиете и да започнете да водите здравословен и трезв начин на живот.

4. Могат ли членовете на АА да пият макар и само бира?

Естествено, че в АА никой нищо не разрешава, не забранява и не проверява пият ли членовете на АА или не. Ние смятаме, че за алкохолика е твърде голям риск това, той да изпие дори само капка алкохол и цялото му възстановяване да отиде по дяволите. И няма никакво значение, какво точно пие той – уиски със сода, мартини, шампанско или бира.

За алкохолика каквото и да би пил, една чашка е твърде много, а 20 чашки – твърде малко.

Никой естествено не говори, че е възможно сериозно да се опияни човек от една-две бутилки бира. Просто, ако е алкохолик, той може да си въобрази, че чифт бутилки бира на ден ще му бъде достатъчен. Може да се окаже, че няколко дни или седмици той ще се ограничава до чифт бутилки, но рано или късно ще настъпи момента, в който ще реши, че вече може “да пие както се пие”. След това от бира или вино ще премине на твърд алкохол и така нататък и т.н.

5. Необходимо ли ми е да влизам в АА, ако рядко имам запои?

Болшинството от членовете на АА смятат, че не е важно това как пиете, а колко изпивате. При много хронични алкохолици запои се случват веднъж на няколко седмици, месеци или дори години. Има го и това, че в промеждутъците между запоите, тях изобщо не ги тегли към алкохола и за това да не пият – а те все пак предпочитат да не пият – не им се налага да полагат никакви специални усилия.

Но идва времето в което те, с причина или без, започват тежък запой. Пренебрегват всички отговорности: на работа, в семейството и в обществения живот. Запоят може да продължи само ден, а може да се разпростре за няколко седмици. Когато запоят свърши, човекът се чувства разбит, гризе го съвестта и той си дава дума, че повече нещо подобно няма да се случи пак с него. И така – до следващия запой.

Както за околните, така и за самия запиващ се, остават загадка и самите запои, и това с каква периодичност се случват. Остава непонятно и това, защо човек, който съвсем неотдавна изобщо не е проявявал интерес към алкохола, изведнъж на практика изгубва всякакъв контрол над себе си.

Запойният пияница не е задължително алкохолик. Но, ако човек престане да контролира своите постъпки, ако промеждутъците между запоите стават все по-малки и по-малки, то значи е настъпило време да се вземат мерки. И признаването на факта, че вие сте станал алкохолик, ще е първата стъпка по пътя към постоянната трезвост. Онази трезвост, която е станала начин на живот за много хиляди членове на АА.

6. Заслужава ли се да влизам в АА, ако околните не ме смятат за алкохолик, макар и аз сам да виждам, че пия все повече?

Много членове на АА си спомнят как приятели, роднини и лекари са ги уверявали, че те не са алкохолици. Проблемът се задълбочава още и от това, че обичайно и самите алкохолици също не искат да назоват нещата с истинските им имена.

Не давайки пълно описание на ставащото, алкохолиците сами пречат на лекарите да назначат необходимия курс на лечение. За учудване е как лекарите изобщо успяват, така често да поставят точната диагноза.

Поради това, ние още веднъж подчертаваме, че е важно Вие да реши алкохолик ли сте или не. Човек е длъжен сам да отговори на този въпрос, а не очаквайки отговор от приятели, роднини или лекарите. Точно определяйки проблема си, позволявате вече наполовина той да бъде решен. И колкото по-рано човек си определи проблема и го осъзнае, толкова по-скоро ще започне да го решава. Да чака отговор от приятели – често значи, просто да затъва все по-дълбоко и по-дълбоко.

7. Може ли да спра на пия, без да посещавам сбирки, а само като чета издаваната АА литература?

Имало е случаи, когато хора са спирали да пият, прочитайки основните принципи на нашата програма, изложени в “Г олямата книга” на АА, озаглавена “Анонимни Алкохолици”. Но в болшинството си даже и тези хора, когато им се отдаваше такава възможност, се стараеха да започнат да се срещат с други спрели да пият алкохолици. Програмата е построена на това, че кой да е алкохолик, може само да спечели от общуването с други алкохолици. Ходейки на сбирките на местната група, хората могат по-добре да разберат не само какво става с тях, но и как да се справят с него. Идвайки на сбирки, човек попада в обкръжение на хора, които както и самият той, са узнали от собствен опит що е това алкохолизъм. Стремят се да се възстановяват от него и си оказват един на друг морална подкрепа. Освен това, посещението на сбирки помагат на хората да се избавят и от самотничеството, което понякога се явява една от основните причини, водеща към алкохолизъм.

8. Няма ли моето влизане в АА да доведе до това, всички да научат, че аз съм алкохолик?

Цялата програма на АА винаги се е основавала и се основава на принципа на анонимността. Мнозинството от членовете на АА нямат нищо против, околните с времето да научат за тяхното влизане в Общността, помагаща им да водят трезв начин на живот. По традиция участниците в нашите сбирки не говорят публично за своята принадлежност към Съдружеството. Да се разгласява информация за членството в АА на друго лице, няма право никой от нас при каквито и да е обстоятелства.

Това значи, че обръщайки се към АА, новите членове могат да бъдат сигурни, че няма да бъде дадена гласност от никой от новите им познати. Старите членове на Общността прекрасно разбират важността на този момент за новите и помнят, как и те самите в началото панически са се страхували, че някой пред хората може да ги назове с оказващата се после не толкова ужасна дума – алкохолик.

Вече стъпили в Общността, бившите “новаци” с усмивка си спомнят за своите предишни страхове, за това как са се бояли, да не би някой да научи, че те са спрели да пият. Работата е там, че когато алкохолиците пият, слуховете за техните “чудновати движения” се разпространяват с феноменална скорост и към момента на идването в АА, много хора вече имат репутация на “закоравели” алкохолици. В по-голямата част от случаите, техният алкохолизъм за никого не е бил тайна. Следователно, не се налага да се удивляват от това, че слуховете, че са спрели да пият също могат да станат тема за разговори.

Така че, да сподели на когото и да било за своето влизане в АА, може да направи само и единствено неотдавна присъединилия се алкохолик, но правейки го така, че да не навреди на Общността на АА.

9. Мога ли да напредна, спрял да пия, ако в работата ми често се налага да участвам в делови срещи по барове и ресторанти?

В наше време трудно може да се намери област на дейност, в която не е традиция да се пие при делови срещи. Болшинството срещи, както с реални, така и с потенциални клиенти се осъществяват на банкети, коктейли и разни видове приеми.

Много сегашни членове на АА охотливо ще ви потвърдят, че те действително нерядко са сключвали крупни сделки и са ги “окъпвали” в барове, ресторанти, хотелски стаи, а и на гости в частни домове.

На много алкохолици, разбира се и през ум не им е минавало, че огромно количество сделки се сключват изобщо извън всякаква връзка с алкохола, точно както и това, че множество от признатите авторитети в бизнеса, промишлеността, науката и изкуството са се сдобили с успехите си без помощта на алкохола.

Много членове на АА, които вече са станали трезвеници, признават, че са използвали деловите срещи като едно от оправданията си за пиенето. Сега вече спрели, те са открили, че работоспособността им се е увеличила и че трезвеността им, ни най-малко не им е попречила да завържат полезни делови запознанства.

Дошлият в АА алкохолик, с времето започва да се гордее с качеството и с обема на изпълняваната от него работа и постепенно започва да разбира, че на практика най- важното в която и да е работа е усърдието и професионализма. Разбира се не е изключено, по-рано, когато още е пил, той искрено да е вярвал, че за да се сдобие с успех най-важното е да бъде обаятелен, находчив и весел. Никой няма да отрече полезността на тези качества за човека, който умее да пие, но за алкохолика само тези качества не са достатъчни, може би поради това, че е склонен силно на преувеличава значението им.

10. Може ли АА да помогне на човек, който съвсем е затънал?

Статистиката показва, че АА може да помогне практически на всеки човек, независимо от неговото обществено или материално положение, при едно-единствено условие – той действително да иска да спре да пие. Сред сегашните членове на АА има немалко хора, които някога са живели в бездната, били са в затвори и други изправителни заведения но това не е съществено, тъй като ключовият проблем, заради който човек е загубил способността разумно да се разпорежда със своя живот, във всички случаи е една и съща. Затова за членовете на АА не е критерий облеклото, маниерите на речта или “размера” на банковата сметката, а това доколко сериозно желае новодошлият в АА да спре да пие. Когато се вижда, че човек действително иска да спре да пие, го посрещат топло. И както е да е пострадал от алкохолизма си, той може да бъде сигурен, че ще го разберат, защото в която и да е група на АА, ще се намерят немалко хора с които алкохолизмът си е направил още по-зловещи шеги.

11. Влизат ли в АА алкохолици, които вече са спрели да пият?

Голямата част от хората които идват в АА са почувствали, че са се опиянили жестоко и идват за да спрат. Но се случва, да идват и спрели алкохолици, които са били изкушени силно да пият. Известен е случаи, когато в АА влиза човек, който разбрал, че няма да успее да надвие тягата си към алкохола макар, че не е пил вече 6-7 години. Тази “принудителна” трезвост не му се е удавала никак леко. Той е ставал все по- раздразнителен, кипящ от гняв от най-малката дреболия и когато почти беше решил да започне да пие отново, един от неговите приятели го посъветва да се обърне за помощ към АА. Оттогава минаха много години, като и до този момент човекът си е в АА и говори, че сегашната му трезвост по никакъв начин не може да бъде сравнявана с мъченията, които му е носело въздържанието от пиене до идването му в АА.

Този случай никак не е уникален. Други алкохолици също казват, че “начумерено- трезвият” начин на живот може да се води доста дълго и че значително по-добре се чувства този, който се среща с други алкохолици, помага им и се ползва от помощта им. Като хора, алкохолиците не се стремят нарочно да усложняват живота си и когато възникне възможност за избор – да се възстановява от алкохолизма сам или с помощта на АА – те, естествено избират последното.

12. Какво привлича членовете на АА в работата с хронични алкохолици?

Оказвайки практическа помощ на още неспрелите да пият хронични алкохолици, членовете на АА действат и за собствената си трезвост. Г лавната причина се крие в това, че работейки по принципите изложени в програмата “Дванадесет стъпки” те, от една страна работят за да преодолеят своето собствено влечение към алкохола, а от друга – се чувстват полезни и необходими за околните. Не е изключено хората на които помагат, някак да им напомнят за собственото им минало, предпазвайки ги така от излишна самоувереност, способна да доведе до рецидив. От опита, едно нещо може да се каже със сигурност: членовете на АА, които винаги са готови да дойдат на помощ на други алкохолици, рядко посягат към алкохола.

 

АА – Общност на трезвостта

Обичайно, след като човек достигне до извода, че е алкохолик и че АА може да му помогне, той започва да се интересува от дейността, историята и организационната структура на Общността. По-долу са изложени най-типичните от тези въпроси и нашите отговори на тях.

13. Какво е АА ?

Съществуват два варианта на отговор на този въпрос. Първо, може да се приведе вече познатото ни определение: АА е общество, обединяващо мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на себе си и на други да се избавят от алкохолизма.

Единственото условие за членство – това е желанието да се спре пиенето. Членовете на АА не плащат нито встъпителни, нито членски вноски. Ние се издържаме сами, чрез собствените си волни дарения.

АА не е свързано с каквато и да е секта, вероизповедание, политически направления, организации или институции; не влиза в полемика по каквито и да е въпроси; не поддържа и не се изказва против чиито и да било интереси.

Нашата основна цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да достигнат и се сдобият със здравословен трезв начин на живот.

“Общият ни проблем” – това е алкохолизмът. Мъжете и жените, считащи себе си за членове на АА, са преди всичко хора, които са били, са и винаги ще бъдат алкохолици. Даже и ако у тях има други пагубни навици. Те най-накрая разбраха, че с алкохола в каквото и да била негова форма не могат да се справят, и сега изобщо не го употребяват. Важно е и това, че те се възстановяват от алкохолизма не скришом и по единично, а открито и заедно с други алкохолици. Именно благодарение на опита и общото желание да се възстановяват, на тях им се удава не само да не пият, но най- често даже и да не изпитват влечение към алкохола.

Можем да приведем и друг отговор на този въпрос, т.е. да разкажем как е устроена Общността.

Съгласно статистиката в АА има над 2 млн. мъже и жени, живеещи в повече от 180 страни в света. Членовете на АА се обединяват в групи, размерите на които варират в зависимост от размерите на конкретните населени места: от няколко непиещи алкохолици в малките градчета, до няколко стотин членове в големите градове.

В най-големите и гъсто населени градове, може да има доста такива групи и всяка от тях ще има собствено разписание на сбирките. Много групи на АА провеждат открити сбирки, на които може да дойде всеки желаещ. На тях членовете на Общността обсъждат свои проблеми, които могат да бъдат непонятни за непиещия човек.

Групите образуват скелета на Общността, а провежданите от тях сбирки създават за алкохолика и членовете на техните семейства, атмосфера на разбиране и дружеска помощ. Към днешния ден в целия свят има 113 хил. групи (в Русия – около 360, в България – 12-13). В това число влизат също така и онези стотици групи, които действат в болниците, затворите и други заведения и учреждения.

14. Как е било създадено АА?

Историята на АА започва от 1935 г., когато в гр. Акрон (щат Охайо) пристигнал по свои дела един бизнесмен от Ню Йорк. Той много години се опитвал да спре да пие. Накрая това му се отдало и намирайки се в Акрон той решил да се срещне с някой от местните алкохолици. Това желание било предизвикано от това, че вече спрял да пие от няколко месеца, преди своето пристигане в града, забелязал, че помагайки на другите неговото влечение към алкохола е по-малко. В Акрон му препоръчали да се срещне с местен лекар, страдащ от хроничен алкохолизъм. Срещнали се и започнали да помагат на друг алкохолик. Бизнесменът и лекарят се убедили в това, че колкото повече помагат на други, толкова по-малко на тях самите им се иска да пият. Така се зародило движението.

До 1939 г. движението се развивало бавно и нямало нито име, нито организационна структура, нито своя литература. За времето от 1935 до 1939 г. били създадени групи в Акрон, Ню Йорк, Кливланд и в няколко други градове.

През 1939 г. с появата на бял свят на книгата “Анонимни Алкохолици”, дала име на Общността, както и благодарение на помощта на приятели – неалкохолици, АА започва да привлича внимание както в САЩ, така и в други страни. Тогава АА открива свой офис в Ню Йорк, който се занимава с обработка на хилядите запитвания и заявки за литература, ежегодно постъпващи на адреса на АА.

15. Има ли в АА някакви правила?

АА е уникално с това, че в него – нито в групата, нито на международно ниво – няма нито устав, нито каквито и да било правила. Няма и правилник за вътрешния ред, в който да се установява задължителността или периодичността на посещенията на сбирките за членовете на АА.

Разбира се, в много от групите е прието да се отдалечат от сбирките онези, които идват пияни или провалят със своето поведение сбирката. Но това съвсем не означава, че ги гонят. Обикновено просто ги молят да отидат да се приведат в порядък. Ако те искрено искат да спрат да пият, то членовете на групата винаги ще им се притекат на помощ.

16. Колко струва членството в АА?

АА не налага на своите членове никакви финансови задължения. Програмата на АА за възстановяване от алкохолизма е достъпна за всички, които искат да спрат да пият, независимо от тяхната материална заможност или пълното отсъствие на такава.

В по-голямата част от групите на АА е прието по време на сбирките „да се пуска шапка“ за дарения, за да може по такъв начин да се покриват разходите по наема на помещението, закупуването на кафе, сандвичи, сладкиши и т.н. В преобладаващото мнозинство от групите е станало и традиция да се превеждат част от събраните по такъв начин средства, в националната и международната щаб-квартира на АА. Тези средства отиват изключително в помощ на нуждаещи се групи, за създаване на нови групи и за информиране на алкохолиците, незнаещи за съществуването на АА и програмата на АА за възстановяване от алкохолизма.

Важно е да се отчете, че АА по никакъв начин не задължава своите членове, материално да поддържат дейността на Общността. Нещо повече, в множество групи ясно се уговаря, че членовете на групата не могат да оставят пожертвования, които надвишават някаква определена сума. И най-накрая, АА напълно обезпечава своите нужди и не приема никакви дарения извън Общността.

17. Кой осъществява ръководството на дейността на АА?

В АА няма никакви отговорни лица или началници, които биха могли някак си да се разпореждат или да имат някаква власт. Но разбираемо е, че дори в общностите без организационна структура съществува работа, без която не може да се мине. Например, във всяка група някой е длъжен да се занимава с търсене на помещения за провеждане на сбирките, да определя време за провеждането им и да съставя програма. Да се грижи за това да има кафе, сандвичи, сладки, защото това много помага да се създава приятелска и непринудена атмосфера и т.н. и т.н. Освен това, в много групи се смята за целесъобразно да се възложи на един от членовете отговорност за поддържане на връзки в АА на национално и международно ниво.

Когато започне да се създава нова група, някой от членовете й доброволно поема задължението по организацията и провеждането на сбирките. Разбира се, когато групата вече е създадена, се провеждат избори и се определя последователността, с която всеки член на групата ще изпълнява тези задължения – за неголям срок.

Обичайно във всяка група има председател, секретар, комитет по изработка програмата на сбирките, комитет по закупуване на почерпките, които се консумират на сбирки, касиер и представител – лице, представляващо групата на районните и регионалните сбирки на АА. Към обществената работа в групите се привличат и нови членове, ако имат определен период на живот без алкохол.

Необходимо е също така да се изпълнява работа на национално и международно равнище. Трябва да се пишат книги и брошури, да се издават, да се разпределят по групите, да се изпращат на отделни лица, да се поддържат връзки със стари и нови групи, да се отговаря на писмата на онези, които се интересуват от АА и програмата за възстановяване от алкохолизма. Освен това, е нужно да се предоставя информация и да се оказва съдействие на лекари, свещеници, бизнесмени, ръководители на различни учреждения, да се установяват и поддържат добри делови отношения с пресата, радиото, телевизията и други средства за масова информация.

С цел осигуряване на нормално развитие и растеж на АА, неговите основатели (както и приятелите на Общността не-алкохолици) са създали Съвет на наставниците, по-късно преименуван на Генерален съвет на АА (General Service Board of AA). Генералният съвет следи за поддържане и развитие на традициите на АА, за общата насока на дейността на АА и отговаря за качеството на работата на щаб-квартирата на АА (General Service Office) в Ню Йорк.

Връзката между Генералния съвет и групите в САЩ и Канада се осъществява чрез Г енералната конференция на АА (General Service Conference). Тя се провежда един път годишно и работата й продължава няколко дни. На нея пристигат 91 делегати от районите, обхванати от АА, 21 касиери – членове на Г енералния съвет, сътрудници на щаб-квартирата и други лица. Генералната конференция представлява сама по себе си консултативен орган, който няма пълномощия нито да направлява работата на Общността, нито да я ръководи.

Така че, на въпроса за това кой ръководи дейността на АА може да се отговори, че АА е уникално демократично движение, което няма нито строга организационна структура, нито ръководещ орган.

18. Религиозно общество ли е АА?

АА не е религиозно общество, а също така и не поставя наличието на каквото и да било вероизповедание като условие за членство. То не е свързано с каквито и да било религиозни организации или секти, макар че много религиозни лидери са се изказвали в подкрепа на нашата дейност. Сред членовете на АА има католици, протестанти, юдеи, представители на всички световни религии, а също така агностици и атеисти. Несъмнено е това, че програмата на АА за възстановяване от алкохолизъм е построена на признаването на определени духовни ценности, макар че всеки член на АА може да има собствени възгледи относно подобни ценности или също така изобщо да не се замисля за тях.

Още преди влизането си в АА, на мнозинството от алкохолиците им се налага да признаят, че са зависими от алкохола и че алкохолизмът се е оказал могъща сила. Поради това, АА препоръчва на своите членове да признаят и това, че ако искат да се откопчат от властта на алкохолизма, то ще трябва да повикат на помощ друга, не по-малко могъща сила. Едни членове на АА смятат – макар и всеки по своему – че тази сила се явява Висша Сила, тоест Бог, други – че това е силата на въздействието на колектива, тоест групите на АА, и т.н.

Някои идващи в АА алкохолици първоначално изобщо не признават каквато и да било сила, освен силата на волята на самия човек. Това е твърде лична работа, макар че опитът показва, че посещаването на сбирки на АА, обичайно изработва в хората уважение и търпимост по отношение на най-различните гледни точки по този въпрос.

(Тук можете да прочетете и една много добра статия, превод от руски, защо АА не е секта или религиозна организация.

19. Призовава ли АА към въздържание от алкохол?

АА не е от движенията, призоваващи към каквото и да било въздържание и както е записано в получилото широко признание заявление относно основната цел на Общността, тя не е свързана с никого, „за нищо не се бори и против каквото и да било не застава“. Това се отнася и до движенията, призоваващи към въздържание. Просто алкохолиците, които са спрели да пият и се стремят да следват програмата на АА, виждат в алкохола алерген и затова не го употребяват.

Много членове на АА смятат, че алкохолът за тях е отрова, разбирайки при това, че такова отношение по никакъв начин не трябва да бъде всеобщо. Те знаят за алкохола, че ако с него не се злоупотребява, може да служи като източник на удоволствия и поради това нямат намерение да лишават никого от правото на това удоволствие. Алкохолиците смятат, че те самите не получават удоволствие от алкохола, а само попадат под неговата власт.

20. Много ли са сред членовете на АА жените алкохолици?

Броят на жените, обръщащи се към АА за помощ за възстановяване от алкохолизъм, расте с всеки изминал ден. Понастоящем жените са 1/3 от общия брой членове на АА. Що се отнася до новите членове на АА, то процентът на жените сред тях постоянно се увеличава. Както и мъжете алкохолици, така и жените алкохолички представляват всички, без изключение класи на обществото, а също така и най-разнообразни случаи и стадии на алкохолизма.

Смята се, че към пиещите жени отношението е по-лошо, отколкото към пиещите мъже и никак не е удивително че, поради това някои жени алкохолички смятат, че са жертва на преднамерено отношение.

АА не дели алкохолиците на мъже и жени. Във всички групи жените и мъжете са абсолютно равни; всички обръщащи се към АА за помощ лица, независимо от тяхното образование, възраст, обществено или материално положение, винаги могат да разчитат на разбиране и помощ.

21. Много ли са сред членовете на АА младежите?

Ние с удовлетворение отчитаме факта, че все повече младежи започват да следват Програмата на АА, недочаквайки алкохолизма да ги доведе до трагедия. Днешната младеж добре осъзнава, че алкохолизмът е прогресираща болест и когато човек започне да разбира, че е станал алкохолик, то той е длъжен незабавно да започне възстановяване.

Някога, когато движението все още се зараждаше, бе прието да се смята, че кандидатите за АА могат да бъдат само хора, вече загубили работа, развалили семейство си, пропили се в течение на много години и явяващи се декласирани елементи.

Днес сред лицата, обръщащи се към АА има и не малко 20-30 годишни. Някои даже не са навършили 20 години. В болшинството си те са хора, които още не са загубили работата си, не са развалили семейството си, непребивавали нито в затвор, нито на принудително лечение. Те разбират, че ако не признаят, че са станали алкохолици и се нуждаят от лечение, то им предстои да изпитат всичко това.

Както хората от по-старото поколение, които в дните на своята младост не са имали възможност да се обърнат към АА , така и сегашните младежи в АА са обединени от горещото желание да се възстановяват от алкохолизма. Поради това, за членовете на АА, разликата във възрастта практически не е съществена. И за едните и за другите съществено е само това кога са пили за последен път – именно от този момент те водят отчет на новия си живот.

 

Сбирките на групата

Сбирките на групите са основа на основите на АА. В много отношения тези сбирки са толкова необичайни, че могат да поразят въображението на непривикналия към тях човек. С помощта на приведените по-долу въпроси, ние показваме какво представляват тези сбирки и как новите членове на АА могат да вземат участие в тях.

22. Как може да се влезе в АА?

Просто казано, в АА „не се влиза“ и не се изисква никакво попълване на анкета за членство. Нещо повече, в групите не се води даже отчет на членовете. В АА няма нито встъпителни вноски, нито членски вноски, нито вноски пропорционални на доходите. Преди всичко „влизането“ се състои в това, че хората просто започват да ходят на сбирките на най-близката до тях група. Те самите доброволно решават да отидат в АА, разбирайки, че е време да приключат с пиянството и намират телефона на местната група в телефонния справочник, или пишат до
G.S.O, Box 459 Grand Central Station,
New York, NY 10163

с молба да им дадат координати на най-близката група.

(Също така можете да се свържете с нас от тази страница.)

Други идват в своята АА група, по съвет на приятели, лекари, близки или духовни наставници.

Преди да отидат на сбирка, те обичайно намират един или няколко членове на АА, за да поговорят с тях и да научат как на тях им е помогнало участието им в АА. Това, което научават за алкохолизма и за АА, им помага да решат доколко сериозно искат да спрат да пият, защото желанието да се спре пиенето е единственото изискване, предявявано при влизане в Общността.

АА не се занимава със задържане в Общността на тези, които посетили няколко сбирки, решават, че АА не е за тях. Може би, някой от членовете ще им предложи първо да притеглят всички „за“ и „против“, но няма да настояват. Единствено самият алкохолик може да реши необходимо ли му е да бъде в АА.

23. Какво е това „открита“ сбирка?

Открита сбирка се наричат сбирка на групата, на която може да дойде всеки желаещ (независимо от това алкохолик ли е или не) при условие, че няма да разгласява кой е присъствал на сбирката.

Обикновено на всяка сбирка има „водещ“ и няколко изказващи се. Водещият открива и закрива сбирката и дава думата на желаещите да се изкажат. Обичайно се изказват само членове на АА. Те разказват за своя алкохолизъм, за това какво ги е довело в АА. Понякога говорят и за това какво мислят за програмата за възстановяване от алкохолизма или за това, какво им дава трезвият живот. Всеки от говорещите излага своята гледна точка и говори само за себе си.

Обикновено след изказванията се раздава кафе, безалкохолни напитки, сладки и присъстващите започват да общуват помежду си.

24. Какво е това „закрита“ сбирка?

На закритите сбирки присъстват само членовете на местната група на АА или намиращи се в дадения район членове на други групи. Целта на провеждане на закритите сбирки е предоставяне на членовете на АА, на възможност да обсъждат конкретните стадии на алкохолизма им, тоест това, което понастоящем могат да разберат само алкохолиците.
Тези сбирки протичат в най-непринудена обстановка и който и да било член на групата, може без да се притеснява да участва в разговора. Закритите сбирки са особено важни за новите членове на АА, защото именно на такива сбирки те могат да задават своите наболели въпроси и да прибягнат до опита на онези алкохолици, у които има вече опит по възстановяването от алкохолизма.

25. Може ли да дойда на сбирка на АА с приятели или близки?

В болшинството от групите е прието да се канят на откритите сбирки всички желаещи, независимо от това дали са членове на АА (разбира се, най-добре е първо да се обърнете по този въпрос към конкретната групата, чиято сбирка посещавате). Новите членове се съветват да водят със себе си своите жени, мъже или приятели, защото запознали се с програмата, те съществено могат да помогнат на алкохолика да спре да пие. Много алкохолици винаги идват на сбирките със своите мъже или жени и те активно участват в обществената работа на местната група. Напомняме, че по съществуващите традиции, на закрити сбирки могат да идват само алкохолиците.

26. Колко често са длъжни членовете на АА да ходят на сбирки на групата?

Някога на въпроса за това, колко дълги трябва да бъдат краката на човек, Абрахам Линкълн е дал отговор, който е станал класически: „колкото да стигат до земята“.
По аналогия може да се отговори, че никаква регулярност или периодичност на посещаване на сбирки никой в АА не установява. Стига човек да посещава толкова сбирки, колкото смята, че са му необходими. Болшинството от членовете на АА посещават не по-малко от една сбирка на седмица и смятат, че това е достатъчно, за да следват програмата и да не губят връзка с групата. Други – особено ако живеят там, където се провеждат сбирки – се стремят да ги посещават почти всяка вечер и да не пропуснат нито една. И накрая, случва се някои членове на АА задълго не идват на сбирки.

Когато някой съветва чисто приятелски новодошлите да не пропускат сбирки, се изхожда от това, че както са се убедили болшинството от членовете на АА – да водят трезв живот е по-лесно на онези, които регулярно посещават сбирките. Много алкохолици от собствен опит знаят, че ако престанат да посещават сбирките, то понякога отново започват да пият.

Колкото повече новите, завързват контакти със старите членове на АА, колкото по- често те посещават сбирките на групата – особено в първите седмици и месеци на пребиваване в АА – толкова по-добре. Това им дава възможност бързо да намерят тези, които са преминали през същото и тези които са способни да им помогнат по-добре да разберат програмата и да я ползват съобразно своя случай.

Практически няма алкохолици, които рано или късно да не са опитали да водят трезв живот самостоятелно.

Но в повечето от случаите това се оказва малко приятно, че дори и невъзможно дело. Поради това, ако посещаването на сбирки помага на човека да не пие и приятно да си прекарва свободното време, то вероятно си струва да последва примера на тези, които го съветват да не пропуска сбирките.

27. Длъжни ли са членовете на АА да посещават сбирки до края на живота си?

Не, не са длъжни. Но както е забелязал един член на АА, болшинството от нас искат това, а за някои от нас това е необходимо.

На много от алкохолиците не им харесва, когато им казват, че те трябва да правят нещо в продължение на дълго време. На пръв поглед може да се окаже, че перспективата да се посещават сбирки на АА до края на живота, е твърде голямо натоварване.

Но трябва да помним, че в АА никой за нищо не принуждава и всеки има свобода на избор и сам решава какво да прави и какво не. Това се отнася на първо място и към най-главния въпрос .Трябва ли изобщо да се стремим към възстановяване от алкохолизъм с помощта на АА.?

Основната причина, поради която алкохолиците посещават сбирки на АА е, че им е нужна помощ. Ако искат да започнат да водят трезв начин на живот не когато и да е (т.е. утре, след седмица или след 10 години), а непосредствено сега – днес. Определящите се като членове на АА малко ги е грижа, какво ще бъде утре или през целия оставащ живот, защото единственото им подвластно време е „сега“, „днес“. За тях е важно да бъдат трезви сега, а за бъдещето ще могат да се погрижат, когато това бъдеще стане настояще.

28. Откъде да намеря време и за ходене на сбирки и за обществена работа и за работа с други алкохолици?

Когато още пиехме, ние в болшинството си, не сме се замисляли особено за времето и намирахме време когато ни се предоставяше възможност да пием. При все това, някои членове на АА ги учудва, че трезвостта също изисква време. Ако новият член е типичен алкохолик, то на него ще му се иска бързо да навакса изгубеното време: да започне усърдно да се труди на работа; да влезе в радостите на семейния живот, на които твърде дълго не е обръщал внимание; да започне да отделя време за светски или църковен живот. Ето как мисли такъв нов член на АА: за какво му е трезвост, ако не за това да живее нормален и пълноценен живот.

Но, първо – АА това не са таблетки, които могат да се приемат, оставайки пасивен вътрешно, и второ, следва да се отчита опита на онези, които вече са успели с помощта на програмата. С малки изключения, всички тези мъже и жени, са доволни във висша степен, че са спрели да пият и са хора, които регулярно ходят на сбирки, не кръшкат от работа с други алкохолици нуждаещи се от помощ и с голям интерес участват в провежданите от групата мероприятия. Тези хора трезво и безпристрастно са се огледали за времето, убито в баровете, за своите самоотлъчки, за понизяващата им се работоспособност, за разкаянието и главоболието в сутрините с махмурлук и са разбрали, че ако сега за това трябва да се „разплащат“ и да посвещават по няколко часа за работа в интерес на собствената си трезвост – то е вярно, че това си струва.

29. Може ли да се влезе в група на АА, която не е по местожителство?

Този въпрос обикновено задават онези, които имат опасения, че съседите им ще научат за тях, че са алкохолици. Случва се например, някой да работи под ръководството на лица, които нямат ни най-малка представа за АА и рязко и отрицателно отнасящи се към онези, които открито заявяват, че страдат от алкохолизъм. В подобни случаи, даже и онези, които много искат да спрат да пият като влязат в АА и с негова помощ започнат да водят трезв живот, се страхуват да се обърнат към най-близката им група. Естествено че, всеки сам е в правото си да решава в каква точно група ще влезе. Разбира се, най-удобно му е да влезе в най-близката му група тъй като това, вероятно е най-простият начин да приключи със своя алкохолизъм. Работата е в това, че тези, които се обръщат за помощ към АА, най-често вече се смятат за пияници от околните и когато спрат да пият, това също рано или късно става известно на другите. Едва ли началството или съседите с раздразнение биха се отнесли към онзи, който помага на техния служител или познат да води трезв живот, бидейки това местната група на АА или група на АА, намираща се на петдесет мили.

Трудно ни е да си представим и това, че в наше време когото и да било биха изгонили от работа или порицали за това, че не пие. Опитът на много хиляди членове на АА убедително свидетелства за това, че за новите членове на АА, е по-добре да не се безпокоят за реакцията на околните, а да се обърнат за помощ към най-близката им група.

30. Няма ли в АА на мен да ми липсват много приятели и много удоволствия?

Най-добър отговор на този въпрос се явява опит на стотици хиляди мъже и жени, вече влезли в АА. Те подложиха тези понятия на преоценка и сега смятат, че до момента на идването си в АА, не са познавали нито истинското приятелство, нито истинските удоволствия.

Много алкохолици откриха, че денят в който са признали своята зависимост от алкохола е станал истински празник за най-добрите им приятели, на които им е било болно да гледат техните мъчения.

Естествено, важно е да се различат приятелите от случайните „приятели“ в баровете. Може би алкохолика, който има преди всичко немалко такива, в скоро време няма да ги има. Но вместо това за него ще се появят стотици нови познати от АА. Хора, които ще го разберат, ще го приемат в своя кръг и ще му помогнат да остане постоянно трезвен. Малцина от членовете на АА ще се съгласят да заменят удоволствията, които им дава трезвият живот със съмнителните удоволствия от своето минало.

 

Програмата за възстановяване от алкохолизма

Още на първите си сбирки на новите членове им предстои да чуят за „Дванадесетте стъпки“, „Дванадесетте традиции“, „Г олямата книга“, „пробиви“ и за редица други специфични понятия, възприети в АА. По-долу ние разглеждаме тези понятия и обясняваме защо те, така често звучат в изказванията на членовете на АА.

31. Какво е това „Дванадесет стъпки“?

Дванадесетте стъпки представляват сърцевината на Програмата на АА за възстановяване от алкохолизма. Това не са отвлечени теории. Стъпките са събрали в себе си опитът на първите членове на АА, до който те са достигнали по метода на пробите и грешките. В тях са изложени онези възгледи и принципи, които (както са смятали първите членове), са им помогнали да стигнат до трезв живот. Тези стъпки в никакъв случай не са задължителни.

Опитът показва обаче, че онези членове на АА, които се стремят да следват стъпките и да ги прилагат в ежедневния си живот получават от АА много повече, отколкото онези, които се отнасят към тях без особен интерес. Самите стъпки представляват съвършено ново за болшинството алкохолици, отношение към живота. И все пак много членове на АА смятат, че онзи, който иска да води трезв живот, без стъпките няма да успее. По-долу е приведен текста на „Дванадесетте стъпки“, публикуван в книгата „Анонимни Алкохолици“, която е събрала в себе си колективния опит на АА.

 1. Признахме, че сме безпомощни пред алкохола – че животът ни е станал неуправляем.
 2. Повярвахме, че Сила по-Висша от нас може да ни върне здравия разум.
 3. Взехме решение да оставим волята и живота си в ръцетe на Бога, така както Го разбираме.
 4. Направихме претърсващ и безстрашен анализ на самите себе си.
 5. Признахме пред Бог, пред себе си и пред друго човешко същество истинската същност на грешките си.
 6. Бяхме напълно готови Бог да отстрани тези несъвършенства на характера ни.
 7. Смирено Го помолихме да отстрани нашите недостатъци.
 8. Направихме списък на хората, на които бяхме причинили зло и пожелахме да изкупим вината си пред тях.
 9. Лично изкупихме вината си пред тези хора, когато бе възможно, освен в случаите, когато това би наранило тях или други.
 10. Продължихме да правим равносметка със самите себе си и когато допускахме грешки, бързо си ги признавахме.
 11. Постарахме се чрез молитва и медитация да подобрим съзнателния си контакт с Бог, така както Го разбираме, като се молехме единствено да ни бъде открита волята Му спрямо нас и да ни бъде дадена силата да я изпълним.
 12. Достигнали до духовно пробуждане като резултат от тези стъпки, ние се постарахме да предадем това послание на други алкохолици и да прилагаме тези принципи във всичките си дела.
32. Какво е това „Дванадесет традиции “?

„Дванадесетте традиции“ – това са принципи, които се препоръчва да се използват, за да се обезпечи съществуването и растежа на онези хиляди групи, които образуват Общността. В тяхната основа е положен опитът на първите групи, придобит в критичен за съществуването на движението период.

Важността на традициите се състои в това, че те напомнят и на старите и на новите членове на АА, че по своята същност АА е общност на мъже и жени, които поставят на първо място собствената си трезвост и помощта за онези, които се стремят към трезвост.

 1. Нашето общо благополучие трябва да стои на първо място; личното ни възстановяване зависи от единството на АА.
 2. За нашата обща цел има само един върховен авторитет – този на любящият Бог, така както той се отразява в груповото ни съзнание. Нашите ръководители са само облечени в доверие служители; те не ни управляват.
 3. Единственото условие, за да стане един алкохолик член на АА, е желанието му да спре да пие.
 4. Всяка група трябва да бъде независима, освен по отношение на дела, които засягат други групи или АА като цяло.
 5. Всяка група има една единствена цел – да предава посланието ни на алкохолиците, които все още страдат.
 6. Една група на АА не може да поддържа, финансира или предоставя името на АА на каквито и да е родствени общности или странични организации, защото проблемите, свързани с пари, собственост и престиж, ни отклоняват от основната ни цел.
 7. Всяка група на АА трябва да се издържа сама, като отклонява каквито и да е външни дарения.
 8. „Анонимни Алкохолици“ трябва завинаги да останат непрофесионално обединение, но нашите служби могат да наемат специални служители.
 9. АА като общество никога не трябва да се организира; можем обаче да създаваме служби или комитети, подчинени пряко на тези, на които служат.
 10. Обществото „Анонимни Алкохолици“ не се произнася по въпроси, които не са свързани с него; поради това името на АА не бива никога да бъде въвличано в обществени дискусии.
 11. Политиката ни във взаимоотношенията с обществеността е основана на привличането, а не на пропагандата; винаги трябва да поддържаме лична анонимност пред пресата, радиото и киното.
 12. Анонимността е духовната основа на всички наши Традиции, която винаги ни напомня, че главни се явяват принципите, а не личностите.
33. Какво са „пробивите“?

Случва се човек, водещ с помощта на АА трезв живот, изведнъж да започне да пие. В АА рецидиви от подобен род е прието да се наричат “пробиви”, “сривове”. Те се случват и с тези, които не пият от няколко седмици или месеци и с тези, които не са пили вече няколко години.

Почти всички членове на АА, които са преминали през „пробив“, са единодушни, че безпричинни „пробиви“ няма. Ту някой, признал си, че е алкохолик, се постарае да забрави за това и самоуверено сметне, че „си знае мярката“, ту някой престане да ходи на сбирки и да поддържа отношения с членовете на групата, или толкова навлезе в работа или светски живот, че забрави за важността на трезвостта. Случва се и някой от преумора и работа без почивка да поиска да се „отпусне“ и т.н.

С други думи, в болшинството си „пробивите“ не стават просто така.

34. Съществува ли някакъв АА „учебник“?

Такива „учебници“, т.е. книги, в АА са четири. Първата такава книга, издадена през 1939 г., а след това – в нови редакции – през 1955 и 1976 г., е „Анонимни Алкохолици“ (“Alcoholics Anonymous”), известна също така и като „Голямата книга“. В нея са събрани разказите на 42 типични алкохолика, успели окончателно да спрат да пият с помощта на АА. В тази книга се дават препоръки и се излагат принципи, които по мнението на първите членове на АА, са изиграли основна роля в това, че те са успели да преборят в себе си желанието за пиене (тягата към алкохола).

Втората книга – „Дванадесет Стъпки и Дванадесет Традиции“ („Twelve Steps and Twelve Traditions“) е публикувана през 1953 г. В нея един от основателите на АА Бил У. дава своя интерпретация на онези принципи, на които вече толкова години се основава индивидуалната и груповата работа в АА.

Третата книга – „Съзряване“ („Alcoholics Anonymous Comes of Age”) е публикувана през 1957 г. и представлява кратък исторически очерк на дейността на Общността в течение на първите две десетилетия на съществуването му.

В четвъртата книга – „Така мисли Бил“ („As Bill Sees It “ – в първото си издание „The AA. Way of Life“) са избрани откъси от работи на Бил У.

Тези книги (преведени на български език) и друга литература на АА могат да се закупят в групите, да се поръчат по пощата, както и да се свалят или прочетат в електронен вариант на страницата с литература на АА.

35. Какво е „24 часов план“?

Под „еднодневен (24 часов) план“ в АА се разбира основният подход на АА към постоянната трезвост. АА не призовава алкохолиците да дават „клетва за вярност“ за цял живот или тържествено да обещават да не пият „утре“. Алкохолици още до идването си в АА се убеждават, че колкото и искрено да са си обещавали да се въздържат от алкохола „в бъдеще“, все са “съумявали” да забравят своите обещания и да се напият.

Членовете на АА разбират, че най-сложно е да бъдат трезви „сега“ и изцяло се съсредоточават върху това да не пият в рамките на конкретни, дадени денонощия. „Вчера“ е минало, „утре“ е абстракция, но “днес – си казва алкохоликът – днес няма да изпия нито капка. Утре може и да ми се допие, може би утре и да пия. Но нека първо това „утре“ да дойде и ще видим. Сега най-важното е да не пия днес, в продължения на даденото денонощие”.

АА подчертава, че освен този „24 часов план“ важни са и три принципа, които новите членове най-вероятно многократно са слушали още до идването си в АА. Привеждаме и тези принципи: „всичко по реда си“, „главното е да не се суетим“ и „живей и остави другите да живеят“. Определил с помощта на тези принципи, своето отношение към проблемите на алкохолизма и постоянно помнейки ги, алкохоликът обикновено значително облекчава себе си в задачата да води нормален, трезв живот.

36. Какво е това „AA. Grapevine“?

Така се нарича ежемесечното списание джобен формат, предназначено както за самите алкохолици, така и за всички онези, които искат да се възползват от опита на АА. Редколегията на списанието изцяло се състои от членове на АА, а самото списание е единственото международно периодично издание.

Отделни броеве на списанието могат и обичайно се прочитат на сбирки на групите, но много членове на АА предпочитат регулярно да го получават чрез абонамент.

37. Защо АА не помага на всички?

АА може да помогне само на този, който признава, че е алкохолик, искрено желае да спре да пие, поставя тази цел на първо място и не забравя за нея нито за минута.

Що се отнася до онези, които се съмняват в самия факт на алкохолизма си или не се разделят с мечтата си някога отново да пият „с мярка“, то на тях АА обикновено не може да им помогне.

Болшинството нарколози смятат, че нито един истински алкохолик никога няма да може „да си знае мярката“. Това е неоспорим факт и алкохолиците са длъжни да го разберат и усвоят. Освен това, алкохолиците трябва да желаят да спрат да пият.

Случва се някой алкохолик, който идва в АА, известно време да се въздържа от употреба, но постепенно започва да забравя, че е алкохолик с всички произтичащи от това последствия. Само това, че не пие, започва да го преизпълва с извънредна увереност в своите сили и той решава отново да започне да експериментира с алкохола. До какво довежда подобно експериментиране може да се предскаже с абсолютна точност: болестта прогресира и пиянството започва да придобива все по-тежки форми.

 

Въпроси на новите членове

АА си поставя една единствена цел, но достигането на тази цел нерядко способства за решаването на много други проблеми. По-долу се привеждат въпроси, задавани понякога от новите членове и нашите отговори на тях.

38. Ще ми окаже ли АА финансова помощ?

Много от обръщащите се за помощ към АА алкохолици страдат не само от алкохолизъм, но и от създаденото от това тежко материално положение. И е напълно разбираемо, че някои от тях тайничко се надяват, че АА ще може по някакъв начин да им помогне да се отърват от висящите си дългове.

Но още първите членове на АА са се убедили, че способността на алкохолика да спре да пие и да разреши проблемите си, задълбочили се от прекомерната употреба на алкохол, никак не е свързана с наличието или отсъствието у дадения алкохолик на пари.

Оказва се, че нито отсъствието на пари, нито даже тежкият товар на дълговете, се явява препятствие за алкохолиците, искрено и сериозно решили да се научат да живеят, без да прибягват към алкохола. И както те решават своя основен проблем – проблема с алкохолизма – така всички други проблеми, включително и тези, свързани с парите ще започнат да се разрешават. Едни членове на АА успяха да поправят своето материално положение в относително кратки срокове и да се сдобият с феноменален успех. На други им се наложи доста да се потрудят, преди отново да стъпят на краката си. Ето защо може да се каже, че АА съществува само заради една цел и че постигането на тази цел никак не зависи от това, кой колко пари има.

Естествено, че всеки член на групата може да покани нов член в ресторант, да му купи костюм или да му заеме някаква сума пари, но това в никакъв случай не може да създава у новия член впечатление, че АА е богата благотворителна организация.

39. Ще ми помогне ли АА да приключа с моите семейни неуредици?

Алкохолизмът често задълбочава семейните неуредици и способства за това, най- дребните дразнители да водят към сериозни конфликти. Разкриват в хората отрицателни страни на характера и влошават материалното положение на семейството. При много обръщащи се към АА алкохолици, семейният живот е успял да се превърне в кошмар.

Едни алкохолици идвайки в АА, изведнъж разбират, че за това и те имат вина и искрено се стремят да поправят положението, да възстановят нормалните отношения в семейството. Други пък – независимо дали за това има причини – изпитват по отношение на своите семейства горчива обида.

Почти всички нови членове на АА, искрено стремящи се да следват програмата за възстановяване от алкохолизма, възстановяват и нормалните си отношения в семейството. Често между такива алкохолици и членовете на семействата им за пръв път се установяват прекрасни отношения. Случва се и вече нищо да не може да се поправи в семейните отношения и на човек му се налага да погледне на това, как да живее по-нататък. Впрочем, в повечето случаи всичко завършва благополучно.

Опитът показва, че ако алкохоликът идва в АА само за това в семейството всичко да бъде наред, а не поради това, че искрено желае да спре да пие, то на него няма да му е леко да се откаже от пиенето. На първо място трябва да бъде именно желанието да спре да пие. А изтрезнелият окончателно алкохолик, ще може реалистично да погледне всички свои проблеми и да увеличи вероятността за това да може да ги реши успешно.

40. Има ли в АА болници или центрове за алкохолици?

Не, в АА няма нито болници, нито центрове. Според съществуващите традиции, АА не разполага нито с медицински работници, нито с медицински центрове и никога не предлага подобни услуги. Придържайки се към традициите да не предоставя услуги, предлагани от други организации, АА ясно следва своята основна цел – да помага на алкохолиците, стремящи се да водят трезв живот.

В редица райони членовете на АА са създали комитети, които се договорят с местните болници за това, те да приемат алкохолици с направление от тези комитети. Но членовете на тези комитети действат като частни лица, а не като представители на АА. В някои райони отделни членове или цели групи откриват домове, където се приемат току-що запознали се с програмата нови членове на АА. Прекрасно разбирайки стоящите пред алкохолиците проблеми, собствениците или завеждащите на подобни домове, често се оказват в състояние да помогнат на новите членове на АА в първият и най-труден период, когато те току-що са застанали на пътя на трезвостта. Разбира се, такива домове, дори и ако в тях работят хора, на които АА е помогнало да спрат да пият, по никакъв начин не са свързани с АА. АА никога няма нищо общо с подобни бизнес предприятия.

41. Организира ли АА някакви вечери за своите членове?

В болшинството си членовете на АА са общителни и компанийни хора (което, вероятно е станало една от причините, поради които те са станали алкохолици) и сбирките на АА обичайно протичат оживено и непринудено.

По силата на това, че единствената цел на Общността е да помогне на алкохолиците да спрат да пият, АА никога не е създавало никаква официална програма за увеселителни мероприятия. В редица райони членове на АА, в частен порядък, откриват клубове за членове на своите групи. По съществуващите традиции тези клубове не са свързани с АА и всичко се прави за това, тези клубове, да не се асоциират и отъждествяват с АА.

В други райони където няма клубове, групите устройват обеди по повод на различни юбилеи, пикници, новогодишни вечери и други подобни мероприятия. В някои големи градове членовете на АА регулярно обядват заедно и общуват в почивните дни.

42. Какво мислят за АА лекарите?

От самото начало на своето съществуване АА се ползва с приятелското отношение и поддръжка от страна на лекари, запознати с програмата на АА за възстановяване от алкохолизма. АА толкова често е давала резултати там, където другите методи се оказваха несъстоятелни, че към днешна дата на много места именно лекарите са най- яростните привърженици на програмата на АА.

В известна степен, за отношението на лекарите към АА говори и това, че когато през 1951 г. Американската асоциация на работниците от здравеопазването присъждаше знаменитата награда Ласкер, един от наградените стана АА. Наградата бе присъдена в „знак на официалното признаване за успехите на АА в „лекуването“ на алкохолизма като болест и изкореняването на предубеденото отношение към алкохолика“.

В редица райони АА е още ново и неизвестно явление и не всички лекари са запознати с програмата на АА. Но, нека да погледнем какво говорят за АА крупни светила в областта на медицината. По-долу са приведените откъси от изявления на някои от тях. През 1967 г. Американската асоциация на лекарите заяви, че членството в АА както и преди, е най-ефективният метод за възстановяване от алкохолизма, позовавайки се на доктор Рут Фокс, водещ авторитет в областта на алкохолизма. По това време той е директор по въпросите на медицината в Националния съвет по проблемите на алкохолизма:

„Съвършено очевидно е, че с помощта на хилядите свои групи и 300 хил. спрели да пият алкохолици (понастоящем те са над 2 млн. души) АА успя да помогне на повече хора, отколкото всички ние взети заедно. За пациентите, които могат и искат да се обърнат към АА, то може да се окаже единствена форма на терапия“.

„Аз се отнасям с огромно уважение към работата на АА, към неговите нагласи, към неговата толкова необходима философия на взаимопомощ. И навсякъде, където само стане дума за АА, аз непрестанно, в частни беседи или изявления пред публика, изразявам своята подкрепа към АА“.
Карл Мениннджър, лекар в Менинджър Фондейшън.

„В работата за възстановяване от алкохолизъм няма, вероятно нищо по-важно от това, човек да се научи да живее в хармония със самия себе си, със семейството си, да се научи да вярва в собствените си сили. Това става възможно тогава, когато човек вече се е научил да се разбира със себе си и е установил тесни отношения с тези, чийто опит е сходен с неговия. Поради това, в частност, е необходимо лекуващият лекар да сътрудничи с АА“
Д-р Марвин А. Блок, член на Комитета по въпросите на зависимостта от алкохола и наркотиците на Американската асоциация на лекарите.

43. Какво мислят за АА религиозните лидери?

Едва ли има в наше време каквото и да било друго масово движение, което би се ползвало с такава силна подкрепа от страна на духовенствата на всички световни религии, както АА. Както и лекарите, духовните наставници на човечеството отдавна вече сериозно ги безпокои проблема с алкохолизма. На много от тях им се е налагало да слушат как порядъчни хора, искрено обещаващи да се въздържат от употреба на алкохол, са нарушавали обещанието си след няколко часа, дни или седмици. Свещениците са се старали да помогнат на алкохолиците, съчувствали са им, опитвали са се да влязат в положението им, призовавали са към съвестта им – но нищо не им е помагало.

Поради това не е случайно, че представителите на най-различни вероизповедания толкова топло се отнасят към АА, при това без оглед, че АА предлага на хората определен начин на живот, а не догматиката на официалната църква. Ето какво казват за АА някои духовни наставници:

От периодичното издание на йезуитите „The Directors Bulletin”, излизащо в Сент-Луис, щат Мисури:

„На отец Доулинг от църквата Куинз Ворк му се предостави рядката възможност да се запознае с движението на АА. Той съобщава, че цялата работа на АА се основава на самоотричането, смирението, благотворителността, добрият пример и създаване на условия за нов тип провеждане на свободното време. В движението на АА са представени всички вероизповедания. Мога да уверя читателите, че нито една посветена на АА статия или книга не дава и една десета от това впечатление, което дава личното запознаване с отделни членове или с групи на АА, когато вие можете да се убедите сами, каква хармония са достигнали в своя духовен, семеен и делови живот хора, у които всичко е било накриво и напреки“.

Из материалите на Ливинг Чърч, Епископал (The Living Church, Episcopal):

„Принципът на АА – непомагайки на другите, не можеш да помогнеш и на самия себе си – е християнски принцип. Самите членове на АА наричат този принцип „осигуряване“ . Благодарение на това „осигуряване“ и неговите крайно необичайни, но наред с това действени свойства, стотици мъже и жени, които са вървели в ада на пиянството, са успели да възстановят своето физическо, душевно и духовно здраве, отново придобивайки чувство за собствено достойнство“.

44. Кой се занимава с разпространението на информация за АА?

Отношенията на АА с външния свят, традиционно се изграждат на основата на привлекателността на АА, а не на принципа на саморекламата. АА никога не се стреми към реклама, но винаги е готово да окаже максимално съдействие на сериозните журналисти – сътрудници на радиото, пресата, телевизията, киностудиите и другите средства за масова информация, желаещи да получат информация за програмата на АА за възстановяване от алкохолизъм.

На национално и международно ниво информация за АА предоставя Комитетът по външните съобщения (Public Information Committee) на Г енералния съвет на АА (Genetal Service Board of AA). Съществуват и комитети по места, задача на които е предоставянето на местните средства за масова информация на данни за АА, с това, че от услугите на АА могат да се възползват живеещите в тези райони алкохолици.

АА е дълбоко благодарно на всички свои приятели, със старанието на които АА придоби такова признание. АА също така искрено благодари и на средствата за масова информация, с разбиране и уважение отнасящи се към основополагащия за АА принцип на анонимността на своите членове.

АА подчертава, че вътре в Общността, на сбирките и в отношенията помежду си, членовете на АА не са анонимни.

 

Нов начин на живот

Начинът на живот може понастоящем да се разбере само отвътре, тъй като с точност да се опише той е невъзможно. Всяка брошура, стремяща се да разгърне пред читателите широка, увлекателна и по неволя обща картина на това, какво представлява програмата на АА, задължително ще остави редица въпроси без отговори и така и не дава възможност да се отговори на всеки човек до край, на основния за него въпрос: това ли е което, аз търся? Да се тръгне по друг път и да се предостави на читателя сух и пълен списък на всички елементи на програмата, би означавало да му се даде само обвивката на програмата, но по никакъв начин и нейната същност.

Програмата на АА е програма за нов живот, живот без алкохол, довела до трезвост стотици хиляди мъже и жени, отнесли се към нея с искрена заинтересованост. Тя се ползва с успех от хора на най-различно обществено положение и професии по цял свят. Надяваме се, този материал да е отговорил поне на най-основните ваши въпроси относно АА. Ако у вас има и други въпроси, ние ще се постараем да им отговорим така, както сме отговаряли на въпросите в този материал, тоест изхождайки изключително от нашия опит за възстановяване от алкохолизма. Обърнете се към най-близката до вас група на АА или ни пишете на адрес:

General Service Office, Box 459,
Grand Central Station, New York, NY 10163

(Също така можете да се свържете с нас от тази страница.)

Scroll Up