Когато дойдохме в АА, много от нас бяха пълни със съмнения относно това дали сме попаднали на правилното място и дали изобщо в нашия случай може да се говори за такава „тежка” присъда като алкохолизъм.

На много от нас им се струваше, че са прекалено млади за са алкохолици. Някои не бяха пили чак толкова дълго време. Други не пиеха твърд алкохол. Трети никога не бяха се търкаляли по земята и не бяха имали бели петна в паметта си.

„Ето, седнете и слушайте.” – казаха ни в АА. „Вие можете да се върнете към пиенето по всяко време, ако искате. Но първо пробвайте да посетите няколко сбирки, защото нямаше да сте тук, ако не чувствахте, че имате някакъв проблем с пиенето”.

Скоро разбрахме, че не е толкова важно колко пиете, къде пиете, какво пиете и на колко сте години, а по-важното е това, което алкохола прави с вас, когато попадне в организма ви. Най-добрият съдия по този въпрос сте вие самият: имате ли или нямате проблем с това. И вие го чувствате със своята същност, – тревожат ли ви чувство на вина, самотност и срам, вмъква ли се алкохолът във вашият живот.

На всички нас ни беше неловко при идването в АА. Но след това достигнахме до разбирането, че АА ни спаси от гибел и ни даде нов живот – и това е най-хубавото нещо, което някога ни се беше случвало.

Заблуда: Аз съм лош и безволеви човек, защото пия толкова много.
Истина: Алкохолизмът – това е болест, а не нравствен недостатък. Както много други болести, такива като сърдечни заболявания, диабет и т.н., той може да порази всекиго. Заболяването алкохолизъм е нелечимо. То може само да бъде възпряно. Ние не пием лекарства за да направим това. Ние посещаваме сбирки на АА.

Заблуда: Аз знам, че имам проблем. Но знам, че ако поискам, мога да го контролирам сам.
Истина: Алкохолизмът – това е прогресиращо заболяване, т.е. алкохоликът не може да преустанови развитието на болестта. Ако продължава да пие, състоянието му неизменно ще става все по-лошо.

Заблуда: Ако поискам, мога да изпия едно питие и да спра.
Истина: Възможно е и да успеете да го направите. Много алкохолици успяват за ден, седмица, месец или повече да контролират своето пиене. На ако сте болни от тази болест, в крайна сметка пак ще започнете да пиете до безпаметност и всеки следващ път ще е още по-лошо. А и дори самите опити да контролирате пиенето си, сами по себе си се явяват признак за съществуващ проблем.

Заблуда: Не съм алкохолик, защото не мога да пия големи количества: става ми лошо.
Истина: Много хора, са продължавали да пият въпреки, че алкохола не им е понасял физически. В един момент те също са станали алкохолици.

Заблуда: Не съм алкохолик, защото мога да „нося” много на пиене без да ми става лошо.
Истина: Много от нас, в миналото също бяхме такива „големи пиячи”. Но в един момент, без да усетим кога, преминахме чертата и станахме алкохолици.

Заблуда: Ако веселбата е била голяма, то, естествено, че никой нищо няма да си спомня.
Истина: При болшинството от хората, които са прекалили с алкохол, не се получават пропуски в паметта. Тези пропуски – къде сме ходили, какво сме правили и говорили са ненормално явление, което се счита за признак на алкохолизъм.

Заблуда: АА – това е място за пропаднали хора.
Истина: Алкохолизмът като болест поразява хора от всякакви възраст, националност, материално и социално положение.

Заблуда: В АА, цял живот, ще ви учат как да не пиете.
Истина: Ние в АА не даваме клетви за трезвеност до живот. Не се изпитваме със шестмесечно въздържание. Не даваме обещания за година. Ние просто избягваме първата чаша само за днес. Кой знае какво ще бъде утре?

Заблуда: В АА ще ме командват какво трябва и какво не трябва да правя. Аз не ходя на такива места и точка!
Истина: Единствено вие можете да решите дали да дойдете в АА или не. На нас ни казаха: „Единственото условие за да станете член на АА е желанието да спрете да пиете”. В АА няма такива думи като „длъжен” и „задължителен”. Не подписваме документи за въздържание или форми с нашите имена и данни. Няма задължителни такси или вноски. Членовете на АА единствено споделят своя опит, сила и надежда за справяне с алкохолизма. И техния опит беше за нас като пътеводител – той ни показа как да се доберем до новия живот.

Заблуда: АА – това е религиозна организация.
Истина: Някои от нас, членовете на АА са вярващи, други изобщо не вярват в Бог, а много все още са в размисъл. Но ние всички сме единни в мнението, че предишните ни методи за решаване на проблема не ни помогнаха.

Scroll Up