Във време, когато масово се предлагат различни ръководствата по самоусъвършенстване и поп-психология е напълно естествено да попитаме има ли какво да каже книгата «Нови очила”? И, ако да, с какво тя е по-различна от подобни издания?

Аз мисля, че две са нещата, които придават стойност на тези страници – защото на тях са изложени основните принципи на една от най-динамичните философии на този век и защото са представени от човек, превърнал се буквално от „мънкащ със заплетен език идиот” в невероятно харизматична личност.

Става дума, разбира се, за философията на Анонимни Алкохолици, която в последните десетилетия промени живота на повече алкохолици, отколкото е успяла цялата съвкупност от различни терапии в цялата история на алкохолизма. Създадено в средата на тридесетте години от финансов брокер алкохолик и лекар алкохолик, които се срещат в гр. Акрон, Охайо, АА се разпространява по целия свят и наброява повече от милион активни членове – трезвени алкохолици.

Това, което поставя АА с една глава по-високо от всички останали опити да бъде спрян алкохолизма, е безспорния успех в стремежа да се промени кардинално отношението на алкохолиците към собствения им свят – тоест да им се предостави различен начин за възприемане на нещата, които им се случват.

Най-тежко за преодоляване при алкохолизма - от алкохолиците и от хората, с които те имат контакти е конфликтът им с трезвата реалност, където противоречията в крайна сметка стават непоносими, а търсенето на облекчение винаги завършва с връщането към алкохола или наркотиците. (Специалистите, които работят с алкохолици твърдят, че пациентите им могат да достигнат до момент в трезвеността си, при който им се налага да пият, просто за да не се побъркат!)

И тогава химията на „облекчението” започва да създава очевиден проблем. Външният натиск срещу употребата на алкохол се засилва, а болката и вътрешното безпокойство на пациента се увеличават. Нито трезвеността, нито химическата алтернатива са способни да разрешат този конфликт. Това на практика безнадеждно състояние на ума и тялото е известно като алкохолизъм... Наистина загадъчно заболяване, когато отказът от алкохол има незначителен или никакъв ефект и често само увеличава емоционалната агония.

Така нареченото „чудо” АА е в състояние – ако неотклонно се следват неговите принципи, постепенно да промени възприемането на реалността в съзнанието на алкохолика. Целта, която много членове на АА постигат е, да започнат да възприемат живота на поносимо ниво, нещо, което до този момент е било непознато за хора с това заболяване на ума и тялото.

А доколкото синдромите на трезвения алкохолик са фактически идентични със синдромите на острата неврастения, то принципите на АА са приложими и за множество други житейски ситуации (Но, както нееднократно се подчертава в книгата, тези принципи трябва да бъдат използвани, а не просто оценявани, анализирани или пасивно приети).

Човекът, който пресъздава своята интерпретация и разбиране на програмата за възстановяване на АА на тези страници, е също толкова необикновен, колкото необикновена е и описаната от него програма. Чък Ч. (вместо фамилия Анонимни Алкохолици използват само инициали, което е духовен принцип, напомнящ на членовете на АА да не забравят колко недопустимо за тяхното възстановяване е самовъзвеличаването за сметка на програмата) се е превърнал в неуморим активист на АА скоро след като постигнал трезвеност през 40-те години на миналия век.

През 1946 година той бил съпруг (чиято жена е подала молба за развод), баща (чиито двама синове го гледали със страх и презрение), бизнесмен (чиито колеги му заявявали, че ще го изхвърлят през прозореца, ако пак го видят зад бюрото). Накратко казано, Чък Ч. бил завършен неудачник във всички аспекти от своя живот.

Днес този удивителен човек е жива легенда – доколкото това е възможно в една анонимна програма. С годините той се превърна в един от най-известните, любими  и действително успешни примери, които са въплъщение на принципите на АА. И, както той сам охотно обяснява, неговия успех се дължи изцяло на това, че той постоянно използва в своя живот наученото в АА. Стабилният брак, прекрачил прага на златната годишнина, любов и уважение от двамата си сина, пенсиониране в ролята си на собственик на компанията, която едва не го е прогонила през 1946 г ... Това са само повърхностните показатели на много дълбоките промени, които е претърпял като личност.

„Откривай, осъзнавай и се освобождавай!” Това е основата на непрекъснато развиващата се  философия на АА. Но за разлика от повечето философии, натъпкани с умни фрази и псевдо-психологически бълнувания, в тази книга е описан един прагматичен начин за живот, любов и откриване на смисъл в съществуването.

Имах щастието дълги години да се познавам с Чък, и мисля, че неговия жизнен пример е по-привлекателен от всичките безбройни страници на книгите, в които е описано „как трябва...” - книги, в които много години търсех лек за безпокойството и тревогите си. (Ще се намерят много, които ще ви кажат как трябва... но само единици могат да ви го покажат!)

Много години се удивлявах на неизчерпаемата енергия и самоотверженост на Чък. И, което е още по-поразително в този груб и меркантилен свят и което трябва да се помни - абсолютен отказ от каквато и да било финансова компенсация за своя труд. Както сам казваше: „...ние правим това безкористно и с удоволствие”. Много от нас са слушали проповедите на различни духовни водачи, които призовават към такъв начин на живот и себераздаване, но примерите за такива хора са наистина малко.

Книгата „Новите очила” може да ви се стори странна при първия прочит и да не можете да определите към какъв точно проблем е насочена; много от нас, които се нуждаят от помощ, се опитват да се скрият зад удобния щит на цинизма.

Само че аз имах възможност повече от четвърт век да наблюдавам как тези принципи постепенно започнаха да работят в моя живот, а също така знам, че занапред имам още много работа. Аз настоятелно ви моля да не падате в капана, който е описал Хърбърт Спенсър, и който толкова често обезсмисля и най-големите ни усилия:

„Има един принцип, който възпрепятства всякаква  информация, доказателство е срещу всички аргументи, и който безпогрешно държи човек в плен на невежеството – този принцип се нарича предварително предубеждение към изследване на новото.”

Накратко казано, приятели, пощадете се. Вземете това, което сега ви е необходимо и отложете за бъдещето всичко останало. Удивително е, как такъв прост подход може да промени възгледите ви за живота. И нима не си взимаме нови очила точно заради това?...

Кланси И.
Лос Анджелис
1983 г.